Pyłek Pszczeli
Pyłek pszczeli to pyłek zebrany z kwiatów które zapylają pszczoły. Jest to produkt przez wiele osób uważany za mniej ważny od miodu, ale tak naprawdę jest on tylko trudniejszy do zdobycia. Bez pyłku nie mogłaby się rozwijać żadna rodzina pszczela, a i człowiekowi daje on ogromne korzyści.
Jego skład stanowi wysoko stężone źródło składników odżywczych. Na pierwszym miejscu jest białko, którego zawartość waha się od 12 do 30% w zależności od pochodzenia pyłku w tym niezbędne aminokwasy, które w naszym organizmie wykorzystywane są do tworzenia komórek. Komórek dużych struktur takich jak skóra czy kości aż po najmniejsze krwinki. Około 10 % masy stanowią zdrowe tłuszcze w tym niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. Jest to kilka istotnych składników które wpływają na prawidłową pracę mózgu, a co szczególnie ważne organizm nie potrafi ich sam wytworzyć, dlatego istotne jest, aby spożywać różnorodne i zdrowe produkty. Pyłek pszczeli zawiera wiele witamin i minerałów takich jak witamina A, C, PP, E, K, D, wit z grupy B oraz minerały wapń, miedź, żelazo, magnez, potas i mangan oraz pierwiastki śladowe. Zawierają również fitoskładniki czyli substancje roślinne odpowiadające za odporność rośliny. Pomagają przez to w zwiększeniu odporności człowieka oraz zwiększają jego zdolności usuwania substancji toksycznych co ma wpływ na obniżenie ryzyka zachorowania na choroby serca, cukrzycę czy nadciśnienie krwi.
Dzięki współdziałaniu witamin z grupy B, składników mineralnych oraz aminokwasów spożywanie pyłku poprawia ukrwienie tkanki nerwowej dzięki czemu sprawność umysłu wzrasta i poprawia się odporność na stres
Na trzeciej
parze odnóży pszczoły mają specjalny koszyczek
na maleńkie drobinki pyłku które
podczas ubijania
są formowane w kulki już na kwiatku.
|
Pyłek z każdego gatunku kwiatu będzie miał inną barwę i skład. Na róży pomarszczonej pszczoły formują kremowe kuleczki pyłku |
Granulki pyłku pszczelego są trudno przyswajalne przez człowieka ze względu na obecność dwóch bardzo odpornych błon (egzyny i intyny) chroniących cenne składniki odżywcze. Aby poprawić wchłanianie cennych substancji należy odpowiedni przygotować pyłek do spożycia. Tak jak w każdym przepisie możliwości jest kilka. Pierwsza z nich to dokładne rozdrobnienie pyłku, druga namoczenie przez noc w letniej wodzie, inna nakazuje, aby namoczyć pyłek w letniej wodzie na krótki czas a następnie włożyć go na kilka godzin do zamrażarki. Są też przepisy które sugerują połączenie wszystkich trzech metod, aby uzyskać najwyższy poziom wchłaniania.
Zachęcam do obserwowania pszczół, spróbujcie zobaczyć jakie pyłki zbierają w waszych ogrodach i na balkonach. Każda roślina jest cenna dla pszczół i ekosystemu.